Face IT Voor Jungeren

Online support voor jongeren met aandoeningen of letsel wat hun uiterlijk beïnvloedt

close popup

Over

Introductie

1. Wat is Face IT voor jongeren?

Face IT voor jongeren geeft support en advies voor elke jongere die zorgen heeft, of ongelukkig is, omdat diegene een ongewoon uiterlijk heeft (wat wij een zichtbare aandoening noemen). Aandoeningen die het uiterlijk kunnen beïnvloeden zijn:

  • Huidaandoeningen, zoals vitiligo, ichthyose, eczeem, acné, psoriasis of andere aandoeningen die de textuur van de huid kunnen aantasten zoals neurofibromatose en Epidermolysis bullosa.
  • Littekens van ongelukken, zoals brandwonden, of van een operatie.
  • Medische behandelingen zoals chemotherapie of radiotherapie.
  • Aangeboren aandoeningen, zoals geboortevlekken, schisis of andere cranofaciale aandoeningen.

Face IT voor jongeren is ontworpen door experts in het werkveld van psychologie over het uiterlijk en jongeren met verschillende aandoeningen die het uiterlijk beïnvloeden en die snappen welke zorgen en problemen je kunt ervaren.

Face IT voor jongeren heeft 7 sessies. Elke sessie heeft andere oefeningen en activiteiten en zal 45-60 minuten duren. We willen graag dat je 1 sessie per week doet.

2. Hoe gaat Face IT voor jongeren mij helpen?

Face IT voor jongeren helpt je bij het leren van nieuwe vaardigheden en geeft je nuttige tips zodat je je zelfverzekerder kunt voelen over je uiterlijk. Je gaat leren hoe je om kunt gaan met situaties die je niet prettig vindt, of waar je van streek van raakt. Het zal je helpen om je prettiger te voelen bij het ontmoeten van nieuwe mensen en bij vrienden, naar de winkel of de club gaan, bij het sporten, naar school of naar het hoger onderwijs gaan.

Met Face IT voor jongeren kun je sociale situaties die je moeilijk vindt (zoals naar buiten gaan, of reageren op mensen die staren of vragen stellen over je uiterlijk) eerst uitproberen op de computer, zodat je kunt oefenen hoe je hiermee om kunt gaan en je je zelfvertrouwen kunt verbeteren voordat je het echt gaat proberen.

Tijdens Face IT voor jongeren, heb je toegang tot je eigen persoonlijke notitieboek waarin je tijdens het programma je gevoelens, ervaringen en vooruitgang kunt opschrijven. Dit is een belangrijk deel van het programma, en je hebt op elk moment toegang tot je notitieboek. Schroom niet om je gevoelens op jouw manier op te schrijven.

Je kunt ook het forum van Face IT voor jongeren bezoeken. Dit is een plek waar je andere jongeren met een zichtbare aandoening kunt ontmoeten en leren kennen. Je kunt het hebben over zorgen die je hebt, of je kunt anderen steunen. Het forum is ook een plek waar je kunt praten over jouw ervaringen met Face IT voor jongeren, bijvoorbeeld zorgen die je hebt of dingen die je juist waardeert aan het programma.

3. Is het moeilijk?

Nee, het is een simpel programma, maar je hebt wel motivatie en toewijding nodig om het af te ronden. Het belangrijkste is dat je onthoudt dat het aan jou is hoe veel of hoe weinig je uit Face IT voor jongeren haalt.

Er zal van je gevraagd worden om één sessie per week te doen, totdat je alle 7 sessies hebt gedaan. Je kunt de sessies echter herhalen of opnieuw bekijken wanneer je wilt. Nadat je Face IT voor jongeren hebt afgerond, zul je een quiz ontvangen waarin je herinnerd wordt aan de vaardigheden die je hebt geleerd.

Er zal ook van je gevraagd worden om een aantal makkelijke activiteiten te doen om je te helpen met oefenen met wat je hebt geleerd. Hoe vaker je de vaardigheden die je hebt geleerd met Face IT voor jongeren oefent, hoe meer het helpt. Als je de activiteit vergeet hoef je je geen zorgen te maken, want we zullen je een SMS of e-mail sturen met een herinnering.

4. Helpt Face IT voor jongeren echt?

De tips en adviezen die gegeven worden, worden gebruikt door clinici en steungroepen. Een volwassen versie genaamd Face IT is al wetenschappelijk getest en blijkt erg nuttig te zijn.

Dit is de eerste keer dat dit programma beschikbaar is voor jongeren. Hier zijn twee voorbeelden van jongvolwassenen die de tips en adviezen in Face IT erg nuttig vonden.

Allie heeft littekens op haar gezicht door een auto-ongeluk: "Ik vond het programma erg interessant. Mijn grootste probleem is dat ik mij op verschillende momenten verschillend voel over mijn littekens. Soms voel ik me erg zelfverzekerd en kan ik omgaan met de negatieve aspecten, zoals het bekeken worden of vragen gesteld worden, maar soms kan ik er niet mee omgaan en word ik teneergeslagen en voel ik me hulpeloos. Het programma heeft me handvatten gegeven die ik kan gebruiken als ik me bedrukt voel, zodat ik me kan redden in plaats van dat ik situaties mij laat overweldigen. Heel erg bedankt dat ik mocht deelnemen."

Beatrice heeft haarverlies: ""Aan het begin van het programma voelde ik me verdrietig, teneergeslagen en erg angstig, waardoor ik me lastig kon concentreren. Ik voel me nu heel anders. Face IT heeft me geholpen bij het realiseren waarom ik me zo angstig voelde."

Omdat Face IT voor jongeren online is, is het vooral voor jongeren die niet gemakkelijk toegang hebben tot gezondheidsinstanties of jongeren die hun zorgen liever niet onder vier ogen delen met een volwassene erg bruikbaar.

5. Wat als het mij niet lukt.. Wat als het niet werkt?

Niets lukt gelijk - we hebben allemaal tijd nodig om nieuwe vaardigheden te leren en sommigen doen er langer over om hun problemen rondom hun uiterlijk te accepteren en hiermee om te gaan. Het feit dat je hier al bent, kijkend naar Face IT voor jongeren, laat zien dat je jezelf wilt helpen en dat je het heft in eigen hand kunt nemen.

Onthoud, oefening baart kunst. Het doen van de activiteiten die we je na de sessie geven zorgt ervoor dat je de nieuwe vaardigheden makkelijker leert. Mocht je toch moeite hebben met het doen van een bepaalde activiteit, geen paniek! Als het je de eerste keer niet lukt, betekent dat niet dat je hebt gefaald - GEEF NIET OP! - probeer het gewoon nog een keer. Probeer de keren waarop het je niet is gelukt te zien als een kans om te leren, zodat je het de volgende keer beter kunt doen.

Sommige mensen vinden dat Face IT voor jongeren alle ondersteuning geeft die zij nodig hebben, terwijl anderen meer ondersteuning nodig kunnen hebben.

Als je het erg moeilijk vindt om om te gaan met je problemen, dan kan het zijn dat Face IT voor jongeren niet genoeg steun biedt. Als dit het geval is, zoek dan alsjeblieft meer hulp.

De volgende pagina bevat contactgegevens van verschillende steungroepen, die nuttig kunnen zijn als je van streek bent, iemand nodig hebt om mee te praten, of als je meer informatie zoekt over jouw aandoening. Deze contactgegevens zijn ook beschikbaar in het hoofdmenu.

close popup

Login

Sommige delen van deze website zijn alleen toegankelijk voor leden. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Login